2016. május 30., hétfő

"Túrós"-citrom koszorú eperrel


Tavaly nyáron is sokszor készítettem cukkiniből és tökből finomságokat, mint például a kapros-túros muffin.
Beindult a fehér tök szezon, ezért a vasárnapi grillezést egy stílusos desszerttel zártam. Édesanyám nagy örömére, mert ő is nagy citrom rajongó. :)
Ráadásul szeretünk mindent, ami emlékeztet a túróra. Természetes édesítéssel, mint a méz igazán fenséges, ráadásul nem is igényel már keményítőt (pl:nyílgyökér..), csak kókusz lisztet.
Amilyen egyszerű, olyan finom.

Hozzávalók: 1 koszorúhoz
  • 370 g fehér tök (vagy cukkini héj nélkül)
  • 6 db tojás
  • 135 g kókusz liszt
  • 45 g méz
  • 0,8 ml citromlé
  • 60 g kókusz zsír
  • 1/2 kk. szódabikarbóna
  • 1 tk. reszelt bio citrom héj
  • 1 kk. vanília


 A tojásokat kettéválasztom és a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verek (Thermomix 4 p/3-as fokozat). Ha Thermomixben készítem, akkor kiszedem egy nagy tálba és félreteszem 1 percre.
A tököt felaprítom (Thermomix 5 mp/5-ös fokozat) és egy szűrőben hagyom picit lecsepegni. A sárgáját a többi összetevővel habosra keverem (Thermomix 15 mp/7-es fokozat)  majd a tököt is hozzáadom (Thermomix 7 mp/ 3-as fokozat). Végül nagy mozdulatokkal, egy spatula segítségével összevegyítem a sárgás-tökös masszát a kemény tojás habbal. 
Szilikon koszorú formába öntöm és 180 fokon 50 percig sütöm.
Sütőtől is függ az idő, ezért mindenképpen végzek tűpróbát.
Hagyom teljesen kihűlni, és csak akkor díszítem, vagy szeletelem.
Friss gyümölccsel, házi krémmel, esetleg házi lekvárral, kokhurttal tálalom. Már terem a kertünkben a csodás eper, így ők kerültek rá. :)
Próbáljátok ki, tényleg olyan mintha túrós lenne. :)









 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése