2016. július 3., vasárnap

Gesztenyés "pillecukor" torta

Megint egy rendelésre készített tortámat osztom meg veletek, amit sikerült még időben lefotóznom.
Egy hétvégi bulira készült és remélem nagy sikere volt.:)
Nem bonyolult elkészíteni, mégis fantasztikus a végeredmény.
A pillecukor csak nevében az, valójában tojásfehérje az alapja, de nagyon hasonlít az eredetire.
Sajnos nem láthatjátok szeletelve, de elképzelni sem rossz : Alul barna kakaós piskóta, középen krémes gesztenye réteg és felül hófehér pille cukor, majd egy kis fekete csoki. Jól hangzik?

Hozzávalók:
  • Az alaphoz egy kerek kakaós piskóta szükséges, amit IDE KATTINTVA olvashattok.

Gesztenye krém:
  • 250 g gesztenye massza (natúr)
  • ízlés szerint eitrit/méz
  • csipet vanília
  • 1 dl kókusz tejszín+1 dl víz
  • 2 ek. zselatin
Felmelegítem a tejszínt+vizet és csomómentesen feloldom benne a zselatint. Villával beledolgozom az édesítést, a gesztenyét és a vaníliát.Ha nem elég krémes, néhány kanál meleg vizet még adhattok hozzá. A gesztenye minőségétől is függ.  Félreteszek belőle 4 evőkanállal.

Összeállítás:
A kapcsos torta formát kibélelem fóliával és az aljára ültetem a piskóta lapot. Nem baj, hogy nem éri körbe a formát, mert így legalább lesz hely a krémnek oldalt is.
A gesztenye krémet ráöntöm a piskótára, és a formát addig ütögetem a konyha pulthoz (érdemes vastag konyha ruhát tenni alá), amíg teljesen sima nem lesz a teteje. Szépen befolyik a piskóta és a forma közé is. (A fagyóban picit gyorsabb). Addig elkészítem a pille cukros réteget.

 Pille cukor:
  • 2 tojás fehérje
  • 1.5 dl víz
  • 1kk.citromlé
  • csipet só
  • 20 g zselatin
  • 30 g eritrit
  • 1 csomag xillites vanillin (10 g)
·     A fehérjét  a sóval félkemény habbá verem, majd az eritritet kanalanként adagolva keményre befejezem. A forró lében feloldom a zselatint és a vaníliás xillitet. Majd nagy fokozaton verve tovább a fehérjét, lassan hozzá csurgatom a folyadékot. Fényes krém lesz belőle 2-3 perc alatt.  Gyorsan a torta tetejére simítom és beteszem a hűtőbe. Hamar megszilárdul. Ha több egy picit és nem fér el a torta formában, egy műanyag tálkába simítom, és később felszeletelve elmajszolom. :)
Végül, amikor már teljesen lehűlt és megszilárdult a torta, paleo csokit olvasztok kevés kókusz zsírral, és leöntöm vele.
Szállítás előtt "kibontom" a formából, lehúzom a fóliát róla. A félretett gesztenye krémmel habnyomóból  feldíszítem, és egy spatulával körbe kenem az oldalát.
Szépséges házi torta. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése