Sosem szerettem a reggeliző pelyheket de a zabkását annál inkább. Sajnos a zabpehely is kiesett évekkel ezelőtt, így a paleo reggeliző pehely megalkotása küldetéssé vált. Igen, néha szükség van valami olyasmire, ami nagyon hasonlít az eredetire. Jelentem, sikerült! :)
Nem állítom, hogy sűrűn vágyom hasonlóra de egy reggeli ötletnek remek.
Kókusztej:
- 100 g kókusz reszelék
- 1 liter víz
Így megmarad a nedves kókusz hús, amivel már több receptet is készítettem.
A Thermomix-el egyszerűen egy lépésben el tudom készíteni és még forrón leturmixolhatom.
Néha kiszárítom, így lesz házi készítésű kókusz lisztem. Sokkal szárazabb, mint a bolti, mert zsiradék nincs már benne.
Amikor szárításra szánom, a gézen vagy külön erre a célra befogott harisnya zoknin átnyomom, úgy, hogy minden nedvességet kiszorítok belőle. Nagy tepsin vagy tálcán elterítem és jó magasra felteszem, mondjuk a szekrény tetejére. Fontos, hogy száraz, meleg helyen száradjon ki, különben bezöldül és megpenészedik. Néhány nap alatt kiszárad, egyszer átturmixolom és kész, már lehet is dobozolni vagy sütni vele.
A kókusz tejet a tállal együtt beteszem a hűtőbe és egy éjszaka alatt hagyom elválni a tejet a tejszíntől. Reggel leszedem a tejszínt és egy üveg tálkába lefedem. Ha zsíros tejet szeretnék inni, akkor nem fölözöm le csak összekeverem. Üvegbe töltve tárolom a hűtőben. Nagyjából egy hétig áll el, hiszen nincs benn tartósítószer.
A tejszín mennyisége a kókusz reszelék minőségétől függ. Ebből a mennyiségből kb. 1 dl tejszín lesz és 8 dl tej.
Cini Minis:
- 25 g kókusz liszt (gyári)
- 20 g chia mag
- 110 g víz
- 16 g kendermag liszt
- 3 g útifűmaghéj liszt
- 10 g olvasztott kókusz olaj
- 1/2 kk. vanília
- 1 kk. fahéj
- 4 g eritrit
- 6 g kakaó
A hozzávalókat villával elkeverem és hagyom állni 15-20 percet. Ez idő alatt megszívja magát és tökéletesen összeáll. Ha szükséges kézzel még egyszer átgyúrom. Két sütőpapír között egy nagy tepsi méretűre nyújtom, jó vékonyra. A tetejéről lehúzom a papírt és 175-180 fokon 35-40 percig sütöm/ szárítom. Nm használok légkeverést, mert megégetné.
Akkor tudom, hogy már kezd rendesen száradni, amikor felkunkorodnak a szélei. Hűlés után kopogós, vagyis tördelhető kedv szerinti darabokra.
A reggelinél érdemes azonnal fogyasztani, miután nyakon öntjük a tejjel, mert hamar megszívja magát. Ízlés szerint adjatok hozzá aszalványt, magvakat módjával, fűszereket, friss gyümölcsöt, ami csak jól esik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése