2016. február 17., szerda

"Cini minis" kókusz tejjel


Sosem szerettem a reggeliző pelyheket de a zabkását annál inkább. Sajnos a zabpehely is kiesett évekkel ezelőtt, így a paleo reggeliző pehely megalkotása küldetéssé vált. Igen, néha szükség van valami olyasmire, ami nagyon hasonlít az eredetire. Jelentem, sikerült! :)
Nem állítom, hogy sűrűn vágyom hasonlóra de egy reggeli ötletnek remek.


Kókusztej:
  • 100 g kókusz reszelék
  • 1 liter víz
Ezt a két összetevőt felforralom és 5-10 percig főzöm. Akinek olyan turmix gépe van, ami nem bírja a hőt, hagyja kihűlni. Ha bírja, egyből lehet turmixolni. Sűrű szűrön átszűröm és kinyomkodom. 
Így megmarad a nedves kókusz hús, amivel már több receptet is készítettem.
A Thermomix-el egyszerűen egy lépésben el tudom készíteni és még forrón leturmixolhatom.
Néha kiszárítom, így lesz házi készítésű kókusz lisztem. Sokkal szárazabb, mint a bolti, mert zsiradék nincs már benne.
Amikor szárításra szánom, a gézen vagy külön erre a célra befogott harisnya zoknin átnyomom, úgy, hogy minden nedvességet kiszorítok belőle. Nagy tepsin vagy tálcán elterítem és jó magasra felteszem, mondjuk a szekrény tetejére. Fontos, hogy száraz, meleg helyen száradjon ki, különben bezöldül és megpenészedik. Néhány nap alatt kiszárad, egyszer átturmixolom és kész, már lehet is dobozolni vagy sütni vele.

A kókusz tejet a tállal együtt beteszem a hűtőbe és egy éjszaka alatt hagyom elválni a tejet a tejszíntől. Reggel leszedem a tejszínt és egy üveg tálkába lefedem. Ha zsíros tejet szeretnék inni, akkor nem fölözöm le csak összekeverem. Üvegbe töltve tárolom a hűtőben. Nagyjából egy hétig áll el, hiszen  nincs benn tartósítószer.
A tejszín mennyisége a kókusz reszelék minőségétől függ. Ebből a mennyiségből kb. 1 dl tejszín lesz és 8 dl tej.

Cini Minis:
  • 25 g kókusz liszt (gyári)
  • 20 g chia mag
  • 110 g víz
  • 16 g kendermag liszt
  • 3 g útifűmaghéj liszt
  • 10 g olvasztott kókusz olaj
  • 1/2 kk. vanília
  • 1 kk. fahéj
  • 4 g eritrit
  • 6 g kakaó

A hozzávalókat villával elkeverem és hagyom állni 15-20 percet. Ez idő alatt megszívja magát és tökéletesen összeáll. Ha szükséges kézzel még egyszer átgyúrom. Két sütőpapír között egy nagy tepsi méretűre nyújtom, jó vékonyra. A tetejéről lehúzom a papírt és 175-180 fokon 35-40 percig sütöm/ szárítom. Nm használok légkeverést, mert megégetné. 
Akkor tudom, hogy már kezd rendesen száradni, amikor felkunkorodnak a szélei. Hűlés után kopogós, vagyis tördelhető kedv szerinti darabokra.
A reggelinél érdemes azonnal fogyasztani, miután nyakon öntjük a tejjel, mert hamar megszívja magát. Ízlés szerint adjatok hozzá aszalványt, magvakat módjával, fűszereket, friss gyümölcsöt, ami csak jól esik.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése