Az élet bizony nem csak az édességekről szól és mielőtt azt gondolnátok, hogy én is csak édeskedem, mostantól több sós receptet is megosztok veletek.
A friss, zsenge céklát vétek lenne kihagyni. Én szeretem nyersen, párolva, sütve na és persze sütibe.:)
Hozzávalók: 2 főre
- 500 g nyers cékla
 - 3 szál újhagyma vagy 1 kisebb fej vörös hagyma
 - 2 ek. mangalica zsír (lehet liba, oliva olaj, kókusz zsír) de a mangalicával a legfinomabb:)
 - só ízlés szerint, kb. 1 kk
 - őrölt kömény 1/2 kk.
 - csipet fehér bors
 - 250/ 2.5 dl víz
 - 1 ek. kókusz tejszín vagy akinek belefér zabkrém
 
Apróra vágom a céklát és rádobálom a hagymára majd felöntöm vízzel. Beleteszem a kömény és a borsot és 15 perc alatt puhára főzöm. Amikor már levettem a tűzről, hozzáadom a tejszínt és botmixerrel addig pürésítem, amíg valódi krémleves nem lesz. Akinek van turmix gépe, abban is pürésíthet de előtte hűtse vissza mert a hagyományos turmixok nem bírják a meleget.
Én imádom a cékla alapvetően édes ízét, ezért nem szoktam agyon sózni, de aki sósabban szereti ezt utólag még megteheti.
Van azonban egyszerűbb módja is a krémlevesek elkészítésének, ha olyan szerencsés az ember hogy találkozott egy profi "gépezettel".:)
Elkészítése THERMOMIX-ben.
- A hagymát beledobom a keverőedénybe és 5 másodperc alatt /5-ös fokozaton felaprítom.
 - Hozzáadom a zsíradékot és 5 percig /Varoma funkcióban/1-es fokozaton megdinsztelem.
 - A céklát nagyobb darabokban hozzáadom és 10 mp/6-os fokozaton felaprítom.
 - A beépített mérleggel kimérem a vizet, hozzáadom a fűszereket és 15 p/100 fok/1-es fokozaton megfőzöm.
 - Végül így ahogy van forrón, beleteszem a tejszínt és 1p/10-es fokozaton krémesre turmixolom.
 
Jó étvágyat hozzá!



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése