2015. augusztus 10., hétfő

Paleolit Sushi



Köszönjük az én imádott férjemnek, hogy mostantól a sushiról sem kell lemondanunk. Hétvégén a házassági évfordulónkra japán ételeket készítettem és a párom ötlete volt, hogy próbáljam meg paleósítani. Hogy nekem ez eddig miért nem jutott eszembe? :)
Aki készített valaha otthon sushi tekercseket tudja, hogy ez bizony néhány órás elfoglaltság, különösen ha többfélét készítünk. A sushi rizs főzésének, a japán omlett sütésének és minden mozzanatnak meg kell adni a módját és pontosan követni a leírást.
A képeken láthatjátok az rizses tekercseket is, és remélem nektek is nehéz lesz megkülönböztetni a paleót az eredetitől.:)


Hozzávalók:
  • 1 kis fej párolt, majd aprított karfiol.(nem püré!)
  • alga lapok
  • pucolt avokádó  (felhasználásig citromos vízbe teszem, hogy ne barnuljon meg)
  • kápia/kaliforniai paprika
  • wasabi
  • új/póréhagyma
  • füstölt/nyers lazac vagy egyéb nyers/sült hal
  • koktél rák néhány csepp olajon megpirítva 
  • esetleg csirke csíkok megsütve, aki nem szereti a halat, ezt is beletekerheti.
Nagyon fontos, hogy a karfiolt ne főzzük csak pároljuk, mert az aprításból könnyen pürésítés lehet. Thermomixben 20 perc alatt tökéletesre pároltam és aprítottam. Hűlés után már hozzá is kezdhetünk.
Mindig vizes kézzel dolgozzunk!
Az alga lap egyik végébe  2-3 cm vastagon végig halmozom a karfiolt, mintha rétest csinálnék. Ízlés szerint teszek rá lazacot, avokádót, uborkát, wasabit....Itt csak a saját ízlés és kreativitás szab határt. Én szeretem az egyszerű zöldséges tekercseket de a nyers halasat is. Ebben a hőségben csak füstölt lazacot és sült lepényhalat használtam. A mindenféle tetejére újabb adag karfiolt halmozok és vizes kézzel óvatosan, szorosan feltekerem. Egy kisebb fej karfiolból 4 tekercset tudtam készíteni. Tálalásig hűtőbe teszem és csak fogyasztás előtt vágom  hat egyenlő részre.
Paleo japán omlett -Tamago paleo:)  

Ez az étel nagyon népszerű a japánok körében, a piknikek elmaradhatatlan része. A tamagoyaki valójában egy téglalap alakú tojásomlett, amit nagyon vékonyan, mint egy palacsintát, feltekernek. Édes és sós változatban is készítik.
  • 4 tojás
  • 2 ek. balzsam ecet
  • 1 ek. eritrit
  • 1 tk. só
  • 1/2 ek szezám olaj a sütéshez                               
 A hozzávalókat egyszerűen felverem villával, mintha  rántottát készítenék. A serpenyőt ecsettel vékonyan megkenem és felforrósítom. A felvert tojás negyedét (kb.1 merő kanál) elterítem, mintha palacsintát sütnék.Amikor kezd megszilárdulni, spatula segítségével alányúlok és feltekerem az edény egyik oldalába. Az üres részt újra megkenem és átcsúsztatom a kész tekercset a másik végébe. Újabb adag masszát terítek szét a serpenyőben, megemelem a tekercset, hogy alá tudjon folyni a tojás. Ha az új adag is sülni kezd, a korábbi tekercs köré csavarom. Addig ismétlem, amíg elfogy a massza, és egy nagy réteges tekercset kapok. Aranysárgára sütöm de nem szárítom ki, mert úgy a finom ha belül szaftos. Hagyom lehűlni és ujjnyi vastag aprócska téglatestekre vágom. A széleit le szoktam vágni és beletöltöm a sushi makiba, vagy azonnal felfalom.:)))  Ahogy említettem idő igényes de megéri a türelem és a gondos elkészítés.
    Tamagoyaki eredeti recept:
  • 4 tojás
  • 1 ek. cukor
  • 3 ek.szaké
  • 2 tk. szójaszósz
  • 1/2 ek. olaj a sütéshez
Íme a teljes vacsora asztal. Ki tudja melyik paleo és melyik az eredeti?



A kép alján látható két tányéron paleósok eledele látható. Japán omlett, sült lepényhal alga lap csíkkal átölelve, uborka és kápia csíkok szintén alga lap csíkkal. Karfiolos sushi maki tekercsek füstölt lazaccal és póré hagymával, kápiával, avokádóval. A wasabi sajnos tartalmaz keményítőt, ezért abból csak módjával, ugyanígy a savanyított gyömbérrel, mert cukrot tartalmaz. Ez az egyetlen bűnöm, bevallom.:) 
A sushit úgy szokás fogyasztani, hogy egy picike tálkába összekevernek szójaszószt és wasabit, majd ebbe mártogatnak minden falatot.
Paleósok ezt hagyjátok ki, mert a szója tiltó listás és ráadásul meg is fájdulhat tőle a pocakotok.
Aki vállalkozó kedvű, mindenképpen próbája ki az otthon is elkészíthető japán ételeket. 
Jó étvágyat hozzá!
     


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése