2015. augusztus 11., kedd

Kollagén a fiatalság barátja


Egészség tudatos sport emberként mindig is kutattam a legjobb minőségű , lehetőleg természetes fehérje és aminosav források után. Régebben (nem paleós korszakomban) jó minőségű, laktóz-, cukor- és szénhidrát mentes tejsavó fehérjét, glutamint, lizint, BCAA-t fogyasztottam, mindent a megfelelő időzítéssel. Később megjelentek a marha fehérjék, aminek nagyon örültem, hiszen abszolút beleillik a paleolit életmódba.Azonban kerestem valami olyat, ami teljesen natúr mégis a szervezetem megfelelően tudja hasznosítani. Továbbá színezék, ízesítés mentes és nem utolsó sorban árban is elérhető.
Olyan típusú ember vagyok, aki nyitott az újdonságokra de meggyőzni csak eredményekkel, tényekkel lehet. Egy üzleti reggelin "találkoztam" a kollagénnel, és adtam neki 1 hónapot, hogy bizonyítson.
Minden nap ettem/ittam, keményebb edzős napokon 2x is lizinnel (esszenciális aminosav) keverve és  kb. a harmadik héttől még jobban elkezdtek "utálni" a barátnőim.Vagy az arcom, lábam feszessége miatt "reklamáltak" vagy az izmaim szálkássága miatt. 
Én is láttam a változásokat magamon de ami igazán meggyőzött, az izmai "belső"állapota. Sok év sportolás után szerintem mindenki ismeri a testét annyira, hogy pontosan tudja melyik edzés formára, intenzitásra hogyan reagál.
Gyorsabban regenerálódtam, vagyis nem volt pokoli izomlázam a kemény edzések után sem és sokkal kevesebb idő alatt el is múlt. Alapvetően hajlékony vagyok, mégis a nyújtásoknál éreztem, hogy még rugalmasabb lettem. Sajnos ízületi problémáim nekem is vannak, és az őrült frontok miatt nem tudok hiteles eredményekkel szolgálni ezen a téren, de várom a hosszú távú pozitív tapasztalatokat, amikről majd beszámolok nektek. 

Tapasztalatból mondom, hogy a nagy többség nem kitartó a nem finom táplálék kiegészítők fogyasztásában, mert hiányoznak a finom ízek.Sokan nehezen is tudják megenni a kollagént , mert szemcsés és furcsa natúr íze van, ezért van egy jó hírem! A következő bejegyzésben recepteket osztok meg veletek, hogy élvezhető legyen. Addig is olvassátok el mi is ez valójában.
Mindig diétázó lánykáim olvassátok el a végét is, mert bizony nektek szól és tudjátok hogy őszintén jót akarok nektek!:)

A kollagén hiány első jelei a ráncok és az ízületi fájdalmak megjelenése.


A kollagén jelen van minden többsejtű szervezetben. A kollagén valójában zselatin, mely a bőrben, ínban, porcban, csontban, és minden egyéb kötőszövetben jelen van. Fehér rostokból épül fel (kollagén rostokból), melyek aztán mátrixos alakban rendeződnek, anyagában pedig kocsonyás jellegűek. 

A kollagén egyike a természetben előforduló fehérjéknek. A természetben kizárólag állatokban található meg. A kötőszövet fő alkotóeleme. Az emlősökben ez a legnagyobb arányban megtalálható fehérje, a szervezet teljes fehérjetartalmának kb 25-30%-át adja. Továbbá a bőrünk 75%-a kollagénből épül fel. Az izomszövet 1-2 %-át teszi ki, az inas, erős izmok súlyának kb 6%-át adja.
Az élelmiszeriparban használatos zselatint is kollagénből vonják ki.


Természetes elem

Hiánya az egész testre vonatkozólag gyengeséghez és fáradtsághoz vezet. Ezen felül, a kollagénnek nemcsak a test felépítésében van fontos szerepe, hanem fontos katalizátora is a növekedésnek, a szövetek fejlődésének. Sokféle betegség, ami az öregedés folyamatához köthető ennek az élő fehérjének a pusztulásával hozható összefüggésbe.


Kollagén hiány

A kollagén termelődés lelassul a kor előre haladtával. A lassulási folyamat 20 éves kor után kezdődik, majd a 30-40. életkorra lecsökken, és szinte teljesen leáll az 50.-60. évre. A kollagén hiány vagy a kollagén pusztulása a fő oka az öregedési folyamatoknak. Különféle tanulmányok bizonyították, hogy a kollagén normális termelődése évente 1% -kal csökken. Az életmód befolyásolja, hogy az évi 1%-os csökkenés több lesz-e.

A kollagén termelődésének csökkenésével a bőr kevesebb vizet raktároz, és megjelennek az első ráncok. A szem teste matt lesz, az izmok feszessége csökken, a bőr elvékonyodik, és törékennyé válik, szárazsága fokozódik, a bőr rugalmasságának csökkenését apró ráncocskák formájában érzékeljük. Ezután lassan egyre több ránc jelenik meg az arcon, a szem körül, megnő a fertőzések és a különféle bőrelváltozások kialakulásának a kockázata. Változik a bőrszín, először halvány rózsaszínes foltok jelentkeznek a bőrön, majd idővel ezek sötétednek.  A táplálék kiegészítőként fogyasztott kollagén nagyban segíti a szövetek és a bőr megújulását, ezáltal lelassulnak az öregedési folyamatok.


Katalizátor

A szervezetnek meg van az a csodálatos képessége, hogy meggyógyítsa önmagát.
Minden az anyagcsere folyamatától függ.
Az anyagcsere folyamatokban a fehérjeszintézis folyamata fontos szerepet játszik, ehhez viszont szükség van kollagénre, mint katalizátorra (folyamat elősegítőre). Amikor a kollagén mennyisége csökken a szervezetben, csökkennek a szervezet erőforrásai, csökken az ellenálló képesség.

Több tényező is képes egyszerre csökkenteni a szervezetben a kollagén termelődését, beleértve a dohányzást, a rendszeres kávé és alkoholfogyasztást, a helytelen táplálkozást, a stresszt és az intenzív fizikai megterhelést. Továbbá a környezetszennyezés, az éghajlati feltételek, és a különböző gyógyszeres kezelések is hatással vannak a kollagén csökkenésre.

Az ember azt kívánja, bárcsak mindig fiatal és egészséges maradhatna.
Ahhoz, hogy megőrizhessük a fiatalságot és legfőképpen az egészségünket, a kollagén szintet mindig egyensúlyban kellene tartani a szervezetben. Következésképpen olyan étrend kiegészítőkkel ajánlott kiegészítenünk a táplálkozásunkat, melyek biztosítják a kollagén helyes szintézisét a szervezetben, ezáltal pedig le tudjuk lassítani a testi leépülést és az öregedési folyamatok kellemetlen tüneteit.

Az egészség mindig belül kezdődik, a titok nyitja ahhoz, hogy sokáig egészségesek és fiatalok maradjunk az, hogy megtaláljuk a test újjászületéséhez elengedhetetlen és biztos kollagén-forrást.


Kollagén a ragasztó

A kollagén a test természetes terméke, a test ragasztójának is nevezik, mert összeköti az izmokat, a bőr kötőszöveteit, a szalagokat, a porcokat, az inakat.
Fontos szerepet játszik a haj és köröm egészségében, molekuláris szerkezete biztosítja az inak és izmok erősségét és elasztikusságát. De ugyanúgy fontos szerepet játszik a csontok felépítésében, a fogakban is. A fogak és a csontok csak úgy tudnak egészségesen kifejlődni, ha a testben lévő ásványi anyagok a kollagénnel egyesülnek, és együtt támogatják annak fejlődést. Minden pillanatban, amikor a testnek szüksége van új sejtek termelődésére, mint pl. a fejlődési korszakban, a gyógyítás folyamatában, a kollagén építő fehérje kulcsfontosságú szerepet játszik. A kollagén rostos hálót képez az egész testben, zselatinos anyaga pedig emlékeztet a ragasztóra, mely mindent mindennel összeköt. A kollagén összeragasztja a csontvázat a lágy szövetekkel. Innen ered az a latin eredetű mondás, hogy „a kollagén a test ragasztója.”


A kollagén és a porcok

A porcok nem tartalmaznak ereket, és idegvégződéseket sem, ezért amikor a porcokban fellép a kollagénhiány, nem érzékeljük azonnal, csak akkor, amikor mindez jelentős fájdalommal párosul. Ez a fájdalom az idő előre haladásával egyre csak erősödik. Klinikai tanulmányok igazolják, hogy a szájon keresztül elfogyasztott kollagén belülről táplál, felszívódik a belekben, majd pedig felgyülemlik a porcokban és itt fejtik ki tápláló hatásukat. Kollagén hiányában a porcok nem tudnak egészségesen fejlődni. A kollagén segít a porcsejtek aktivitásában, folyamatos megújulásában, és életben maradásában, megtartja a porcok számára szükséges vízháztartást, normalizálja azok anyagcseréjét, elősegíti a fő összetevőinek termelését. Lelassítja a porcok építő anyagainak elavulását.


A kollagén és az alvás

Az alvás a szervezet aktív pihenési formája. Azért nagyon fontos, hogy a szervezet visszanyerje a napközben elhasznált energiáit, és újra feltöltődjön. A kutatások bebizonyították, hogy amikor alszunk, a szervezet akkor végzi el az anyagcsere folyamatok döntő többségét. Az alvás különféle fázisokra felosztható. A test az alvás 2. és 3. szakaszában is dolgozik, de a legtöbb munkát az első szakasz (alfa szakasz) végzi, mely felkészíti a testet a regenerálódásra. Ebben a fázisban a szervezetünk megkeresi a rendelkezésére álló kollagén és tápanyag- állományt, melyeket átalakítja olyan anyagokká, melyeket felhasznál a regeneráláshoz, és amelyek nélkülözhetetlenek a test számára.

A titok ahhoz, hogy a test egyes részein javulás álljon be az, hogy a szervezetnek más kollagén forrásokra is szükség van, nemcsak a meglévőkre. Annak érdekében, hogy fejlődjenek az izmok, ízületek, inak, szalagok, hogy regenerálódjanak a szervek és a bőr szerkezete, a test beindítja az alfa szakaszban a fehérjeszintézis folyamatát, ennek lezajlásához pedig elengedhetetlen a kollagén pótlás.


Betegségek, melyek a kollagén hiányhoz kötöttek

Azok a kapcsolódó betegségek, melyek a kollagén hiánya miatt alakulnak ki, az öregedés folyamatához is kötődnek ugyan, de a betegségek döntő többsége nemcsak az idősödő korosztályt érintik. Ezek a betegségek csoportokat alkotnak, mely az immunrendszer gyengüléséhez kapcsolhatóak. A betegek vérplazmája azoknál, akiknél a kollagén hiány kapcsolatba hozható a betegségek kialakulásával, jelentős mértékű auto-antitest tartalmat mutatott (az antitestek olyan anyagok melyek megtámadják a test- és sejtproteineket) Ezek az antigén/ antitestek vezetnek a test alapvető szöveteiben különféle gyulladásokhoz. Ízületi gyulladás, izomrostgyulladás, nyáktömlő-gyulladás, íngyulladás.


A kollagén legfontosabb típusai

A kollagén a szervezet számos területén előfordul. Eddig 29 típusát azonosították. Mindazonáltal a szervezetünkben található kollagén 90%-át az I, II, III, IV és V.  típusok adják. Az anyagcsere szintjén más és más szerepet töltenek be ezek az emberi szervezetben.

Az I. típusú kollagén:                                                 bőr, csontok, inak, szalagok
A II. típusú kollagén:                                                  porc és a szem szerkezete
A III. típusú kollagén:                                                máj, tüdő,artériák
A IV. típusú kollagén:                                                vese és a belső szervek
A V. típusú kollagén:                                                 méhlepény, haj szerkezete,sejt felületek

Kollagén mátrix

A kollagén termékek közül nem mindegyik tartalmaz olyan kollagént, mely elegendő ellátottságot biztosít a szervezet számára. A termékek többsége általában 20% kollagént tartalmaz. Ezért nagyon fontos, hogy jó minőségű, min.99% -os kollagén tartalmú kiegészítőt fogyasszunk.



Bár a kollagén száraz állapotban 98-99%-ban fehérjét tartalmaz,és teltség érzetet okoz de tápértéke nagyon alacsony. Ezért nagyon fontos, hogy ne étkezés helyett fogyasszuk.

Lányok! Nem beleesni abba a hibába, hogy azért mert eltelít, mást már nem is esztek!

A kollagénben a nem-esszenciális aminosavak (olyan aminosav, amelyet a szervezet természetes úton képes előállítani.) magas koncentrációban vannak jelen (például glicin, prolin), viszont alig tartalmaz esszenciális aminosavakat (olyan aminosav, amelyet a szervezet természetes úton nem képes előállítani.Például triptofánt, izoleucint, vagy metionint). A kollagén fehérje aminosav tartalma általában a következőképpen alakul:

  • glicin 21%
  • prolin 12%
  • hidroxiprolin 12%
  • glutaminsav 10%
  • alanin 9%
  • arginin 8%
  • aszparaginsav 6%
  • lizin 4%
  • szerin 4%
  • leucin 3%
  • valin 2%
  • fenil-alanin 2%
  • treonin 2%
  • izoleucin 1%
  • hidroxi-lizin 1%
  • metionin és hisztidin <1%
  • tirozin < 0,5%

A fenti összetevőket azért részleteztem, mert több fogyókúrás tablettában is kiemelten jelen lévő aminosavak a kollagénben nagy arányban megtalálhatóak! Vagyis, az aminosavakra szükségünk van de nem attól leszünk karcsúbbak!

Élelmiszerekben a  kollagén fehérje napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva, mellékhatása nem ismert. A kollagén önmagában fogyasztva energiaveszteséget okoz, mert emésztése több energiát használ el, mint amennyi felszabadítható belőle. Ennek ellenére nagy mennyiségben való fogyasztása úgy nem ajánlott, hogy vitamin és nyomeleme igényünket ne fedeznénk más forrásból (gyümölcs, zöldség, hús), mert nem tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen zsírsavakat, így a helytelen táplálkozás kihathat az egészségügyi állapotra. Amerikában elterjedt fogyókúrás módszer volt a kollagén kizárólagos fogyasztása mindaddig, míg néhányan bele nem haltak a fogyókúra okozta helytelen táplálkozásba, mert a szervezetük nem kapta meg az esszenciális zsírsavakat.

Következő írásos bejegyzésemben az esszenciális és nem esszenciális aminosavak fontosságáról és természetes élelmiszerekben való előfordulásáról írok.
Addig is próbálgassátok a recepteket, holnaptól...:)
 

1 megjegyzés:

  1. Kedves Timi, nagy érdeklödéssel olvastam a kollagénröl szóló írásaidat és szeretném a recepteket is kipróbálni. Hol szoktad venni a kollagént? Szeretném online beszerezni. Elöre is köszönöm. Kriszta

    VálaszTörlés