2016. augusztus 14., vasárnap

Tojás mentes/almás-kollagénes süti

A nyári, kedvenc almás sütimet ismét elkészítettem csak most egy picit másképp.
Az kiinduló receptemet ITT olvashatjátok. Az újítás is csodás lett.:)
Hozzávalók:
Tészta:
  • 150 g zsírjára darált kókuszreszelék
  • 90 g olvasztott kókusz zsír
  • 10 g zsírtalanított mákliszt 
  • 35 g földi mandula őrlemény
  • 3 ek. víz (ha száraz, még egy pici)
  • 1 1/2 ek. útifűmaghéj darálva /liszt
Egy szögletes tepsit 20x20 -as kibélelek sütőpapírral. Egyszerűen összekeverem a hozzávalókat és a formába nyomkodom.. Bedobom a hűtőbe és hagyom megszilárdulni.

Töltelék:
  • 4 nagy alma lereszelve
  • 1 tk. fahéj
  • csipet vanília
  • 1/2 citrom leve
  • pár csepp citrom olaj vagy bio citrom reszelt héja
Lábasban, fedő alatt pár perc alatt megpárolom a hozzávalókat. Fontos a fedő, hogy maradjon egy kis leve. Nem szükséges agyon puhítani, mindenki kedve szerinti puhaságra. Aki szereti, nyersen is felhasználhatja a reszelt almát. Én nem használtam most semmilyen édesítést de aki szeretné, tehet bele mézet vagy eritritet. Szerintem így az igazán natúr. :)
1.5 dl vizet felmelegítek (pl. vízforralóval) és feloldok benne 2 ek. jó minőségű zselatint. Csomómentesre kikeverem és hozzáadom a tűzről levett almához. Hagyom szoba hőmérsékletűre hűlni. Amíg lehűl, megsütöm az alapot.
A torta "kekszes" alapját előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütöm és rácson hagyom kihűlni.
Hűlés után az alapra szórok 1 ek. útifűmaghéj lisztet, majd rákanalazom a tölteléket és elsimítom. Hűtőben hagyom megszilárdulni.


Csoki máz:
  • 6 kocka paleo csoki (kb.25 g)
  • 3 tk.kókusz zsír
  • 2 ek. kókusz tejszín

A csokit a zsírral össze olvasztom majd hozzá keverem a tejszínt és szépen elsimítom az almás rétegen. Pillanatok alatt megdermed, hiszen az alma hideg.
Imádom, hogy nem kell édesítést alkalmazni, mégis desszert élmény.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése