2016. augusztus 10., szerda

Narancsos-Répa Torta Pagán:)

Imádom a répa tortát de általában csak hűvösebb időben készítem. Nekem valamiért téli desszert, csakúgy, mint a sütőtökös finomságok. Az elmúlt napokban mégis sokat járt a fejemben, és nem hagyott nyugodni. Amikor tombol a nyári forróság, csak nagyon ritkán érzek késztetést a sütő bekapcsolására, de ha mégis, csak 10-15 perces, gyors kekszek erejéig.
Így született meg ez a csodálatos nyers desszert, amit még a vegánok is boldogsággal falatozhatnak.
Nem csak laktóz-, cukor-, és glutén mentes, hanem a tojást és a hozzáadott édesítést is nélkülözi. Erre szokták viccesen mondani, hogy minden mentes, de tudjuk, hogy ilyen nem létezik, hiszen akkor levegőt ennénk.
Hogy miért Pagán? Mert paleolit és vegán is egyben ha konjak liszttel készül a tejszínes krém.:)
 

Hozzávalók: 16 centis torta formához
  • 200 g nyers répa reszelve/aprítva
  • 100 g aprított datolya 1dl langyos vízbe vagy friss narancs lébe áztatva
  • 50 g darált dió (24 órát áztatva, így kevésbé problémás. Magyarázat ITT.) 
  • 14 g útifűmaghéj lisztté őrölve (kávé darálóban egyszerű)
  • 1 kk. mézeskalács fűszer keverék vagy egyéb "téli" fűszer
  • csipet vanília
  • csipet só 
A répát sajtreszelőn lereszelem vagy nagy teljesítményű aprítóban (pl: Thermomix) szinte pépesítem. A kezeletlen datolyát hagyom puhára ázni, majd összeturmixolom a répával ás a többi hozzávalóval. Fóliával bélelt torta formába nyomkodom és hűtőbe teszem megszilárdulni.

Narancsos Krém:
  • 160 ml kókusz tejszín
  • 1 narancs kifacsart leve
  • 1-2 tk. konjak liszt vagy 1 púpozott tk.zselatin 

Aki ragaszkodik ahhoz, hogy állati eredetű anyag ne legyen benne, annak a konjak lisztes verziót javaslom. Azért nem tudok pontos mennyiséget írni a sűrítésre, mert minden tejszín más. 
A tejszínt habverővel felverem picit majd folyamatos keverés mellet hozzáadom a narancs levet és a konjak lisztet. Beteszem a hűtőben és várok fél órát. Ha ennyi idő alatt nem elég sűrű, keverek még hozzá egy keveset.
A kollagénes verziónál a tejszín felét picit felmelegítem és a zselatint csomómentesre kikeverem benne.A többi habot szintén felverem majd a narancs levét és a maradék tejszínt is hozzá adom. Bedobom a mélyhűtőbe és 5 perc múlva átkeverem. Kb. 15 perc alatt megszilárdul. 

Bármelyik krémet készítem is, miután megszilárdult, habverővel jól átdolgozom és a ormából kiszabadított répás alapra kenem. Reszelt répával vagy narancs héjjal díszítem.
Nekem nem hiányzik a krémből édesítés, hiszen a datolya és a répa elég édesek önmagukban is.
Nem kifejezetten diétás, de nagyon egészséges!:) 
Amennyiben 8 szeletre vágjuk a tortát, úgy 12-13 gramm szénhidrátot tartalmaz egy szelet. 
Akinél fontos, ezt vegye figyelembe.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése