2016. július 16., szombat

Gomba krémleves céklával


Szeretem a gombás ételeket és a cékla is nagy kedvencem. Egyszerűen készítettem el, a csodás Thermomixemmel de természetesen nélküle is megoldható, csak több lépésben.
Semmi őrületesen bonyolult vagy különleges étel,  mert néha a legegyszerűbb dolgok a legfinomabbak. Csak egy kis ötlet.:)

Hozzávalók:
  • 2 csomag újhagyma zöld szára
  • 30 dkg vegyes gomba (champion, egyéb erdei gomba stb..)
  • 2 ek.liba zsír
  • kakukkfű, só, bors, petrezselyem
  • húsleves alaplé

A hagyma szárát felaprítom (Thermomix 5mp/5-ös fokozat), majd 2 ek. liba zsíron megdinsztelem (Thermomix 4p/120 fok/1-es fokozat).
Hagyományosan készítve feldarabolom a gombát, rádobom a dinsztelt hagymára és 2 dl húsleves alaplével felöntve puhára párolom.
(Thermomixben a gombát rádobom a párolt hagymára és 5mp/6
-os fokozaton felaprítom, majd a húslét ráöntve 25p/120 fok/1 -es fokozaton megpárolom.)
Sima vízzel is készíthető de húslével finomabb.
Közben nem felejtem el ízlésem szerint fűszerezni. 
Egy másik edényben megpárolom a feldarabolt céklát, ha hagyományosan készítem.
Akinek van Thermomix gépe egyszerűbben is megoldhatja. Mégpedig úgy, hogy a Varoma edénybe teszi a darabolt céklát és a párolódó gomba gőzén megpárolja. Így egy lépésben elkészül az egész.
Amikor letelt a 25 perc, a céklát félreteszem és a Thermomixben 1 p/ 10-es fokozaton krémesre turmixolom a levesemet.
Hagyományos módon bot mixert használjatok.
A cékla picit megszínezi a levest de ettől olyan különleges. :)
Talán furcsának tűnő párosítás, de érdemes kipróbálni ha éppen húsmentes hangulatban vagytok.
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése