2016. február 20., szombat

Thermomix

Nyár óta van egy kedvenc konyhai barátom, akiről néhány szót már szóltam korábban. Komolyabban azonban még nem osztottam meg veletek ezt a csodát.
A neve THERMOMIX, a világ legkisebb konyhája. :)

Főz, habot ver, turmixol, súlyt mér, őröl, melegít, gőzöl, párol, dagaszt, aprít, jeget tört, pürésít, emulgeál, vajat köpül tejszínből vagy magvakból., kontrollált melegítés, habverés..... és ez még nem minden.

A TM5-ös, amit a képen is láttok, érintőképernyős és beprogramozott alap recepteket is tartalmaz. Továbbá az oldalára tudok tenni egy aranyos kis korongot, ami olyan mint egy pendrive, és 165 receptet tartalmaz.
A lenyűgöző ebben az, hogy a receptek elkészítését lépésről-lépésre olvashatom a képernyőn. :)

Órákig tudok beszélni róla, és vele készíthető finomságokról, de most igyekszem rövidebbre fogni.

Néhány paleos étel elkészítésén keresztül próbálom megmutatni nektek a nagyszerűségét.

A Kókusztej készítés legegyszerűbb módja a Thermomix bemutatására.
Megnyomom a mérleg funkciót, lemérem a vizet (1500 g) (150 g) , tárázok a mérlegen és belemérem a kókuszreszeléket is. Az időzítőt feltekerem 16 percre, a hőfok szabályzót 100 fokra, és a fordulat számot 1-es fokozatra, ami éppen csak kevergeti. Elindítom, és amikor kész, csilingel nekem.
Most jön a szépsége, hogy a forró tejet nem kell visszahűteni turmixolható hőmérsékletre. (Ugyanis a hagyományos gépek nem bírják a forróságot)
1 perc alatt 10-es fokozaton (turbo) átturmixolom, hogy a maradék "tejet" és zsírt is kipaszírozza a reszelékből. Ezután már csak leszűrön és kész. Elöblítem a kancsóját és nincs több dolgom vele.
Összegzés: Nem volt szükségem külön mérlegre, mérő kancsóra, lábosra, tűzhelyre.



Legkrémesebb krémleves frissen és forrón. Korábbi bejegyzésben már olvashattátok a cékla krémleves egyszerű Thermomixes elkészítését.

Egyszerűen készíthetek vele paleo majonézt is, hiszen pontos adagolásának és keverésének köszönhetően tökéletesen csomómentes és krémes lesz. Itt lép életbe az emulgeálás.

Paleolit madártejet ilyet egyszerűen még sosem készítettem. Hamarosan megkapjátok a receptet is. A lényeg, hogy ezer edény elkoszolása nélkül, a Thermomix üst-kancsójában készítem el az egészet. Hihetetlen de úgy is fel tudja verni a tojás fehérjét, hogy közben megfőzi. A sárágájából pedig olyan krémes vanília krémet főz, hogy semmilyen sűrítő anyag nem kell hozzá.

Lehetőségem van arra is, hogy amíg a krém leves fő az üstben, a két pároló edényt ráteszem. A nagyobban a zöldségeket, a legtetején pedig húsgolyókat párolok. Mindezt a rotyogó levesem gőzével. Egyszerre készül el a kétfogásos, egészséges ebédünk.

A nem paleos férjemnek jó minőségű, zsíros tejszínből 10  perc alatt köpülök valódi vajat, amiből ha szeretnék, még tisztított vajat is tudok utána készíteni. A tisztított vaj elkészítését hamarosan olvashatjátok.

Amíg az  üstben, a pároló kosárban készül a rizs, fölötte párolódik a zöldség vagy gomba és fölötte pedig a csirke vagy a hal. Nem találkoztam még ilyen kíméletes módszerrel, ami valóban csak párolja a húst, halat. Megőrzi a zöldségek és a húsok vitamin, ásványi anyag tartalmát.

Valódi búza szemekből lisztet tudok őrölni, mivel a gépem egy malom erejével bír. :) A kész teljes kiőrlésű lisztet kiöntöm egy tálba. A thermomixbe öntök vizet, élesztőt, fruktózt és 36 fokra kapcsolva 3 perc alatt felfuttatom az élesztőt. Beleöntöm a lisztet, sót, oliva olajat vagy vajat és 5 perc alatt a dagasztó funkcióval tökéletesre dagasztom. Ilyen egyszerű szuper házi kenyeret vagy pizza tésztát készíteni vele. Igaz, hogy nem paleo de házi.:)

Bármilyen kevert tésztát, kenyeret könnyedén el tudok készíteni függetlenül a táplálkozási szokásoktól.

Főztem már benne pörköltet is, hála a visszafelé forgató funkciónak, ami nem darabol csak kavar.

Nyáron a legegyszerűbb módja friss gyümölcs fagyi készítéséhez.

Mandulából, kesuból, dióból vagy más magból tökéletes vajat készít. (Természetesen előtte jól kiáztatva, megszárítva a magvakat). Mákot, kókusz reszeléket is lehet benne szárazon őrölni, egészen krémesre (zsírjára)

Végtelen a lista, hogy mi mindent készíthetek vele. :) 

A Thermomix emellett kreatív, gazdaságos, környezet tudatos, energia takarékos, egészséges.

 Kismamáknak különösen ajánlom, mert a pontosan beállítható 37 fokos hőmérsékleten készített bébi ételek garantálják a vitaminok megőrzését. Továbbá visszahűtés nélkül azonnal fogyasztható.

Sokan kérdeztétek, hogy milyen gépet érdemes beszerezni, ami megbízható és sok rétűen felhasználható.
Én tiszta szívvel és őszintén a Thermomixet ajánlom.

Bárhová magammal vihetem, ahol van áram forrás, és már tudok is főzni. Kempingezésnél, hosszabb kirándulásoknál mindig kihasználjuk adottságait. :)

Bármilyen kérdésetek van, hívjatok bátran vagy írjatok. Nem titok, hogy forgalmazó is lettem a nagy érdeklődésre való tekintettel. Az eddigi szűk körű Thermomix főző klubbok időpontjait mostantól láthatjátok majd a programjaim között is. Úgy az igazi ha egyszer látjátok élőben és főzhettek vele ti magatok is.
Elérhetőségeim:
+36 70 312 0439, nemeth.timcs@gmail.com

Bővebb információkat olvashattok még róla ITT !




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése