2015. december 19., szombat

Timis paleo beigli

A mézeskalácshoz hasonlóan kapom a bombákat, ezért remélem még időben megosztom a számomra legjobb palolit beigli receptjét. Van mögötte jó pár kísérlet, remélem értékelitek majd a végeredményt. Lánykáim a work shop-on csodálatosan megsütötték.:)







Hozzávalók: 2 pici rúd vagy  1 nagy

  • ·         1 tojás
  • ·         40 g puha kókusz zsír/vaj, ha valakinek belefér
  • ·         1,2 dl víz
  • ·         ½ kk. szódabikarbóna+1 tk. citromlé/alma ecet
  • ·         csipet só
  • ·         50 g kókusz liszt
  • ·         10 g nyílgyökér liszt
  • ·         10 g bambusz rost
  • ·         10 g útifűmaghéj liszt
  • ·         25 g eritrit/xillit



Egyszerűen összegyúrom a hozzávalókat és félreteszem pihenni, amíg elkészítem a tölteléket. Ha nagyon lágy lenne, bedobom a hűtőbe. Sütés előtt 1 tojás+1 ek. méz keverékével megkenem és az utolsó 1 percben rákapcsolom a grill fokozatot, hogy piros legyen. Sütés előtt még megszurkálom hús tűvel, hogy ne repedjen ki.
A töltelékeknél vegyétek figyelembe az egyéni ízlést , hogy ki mennyire szereti vastagon vagy édesen.



Mák töltelék: 1 pici rúdhoz vagyis a tészta feléhez

  • ·         30 g darált mák
  • ·         30 g kókusz tejszín/tej
  • ·         20 g eritrit/xillit , ízlés szerint több vagy kevesebb
  • ·         2 g xillites vanilin vagy csipet vanília
  • ·         ½ kk. konjac liszt /útifűmaghéj liszt
  • ·         10 g mazsola (opcionális

A lányok készítették


Dió töltelék: 1 pici rúdhoz vagyis a tészta feléhez

  • ·         50 g darált dió
  • ·         50 g házi, cukor mentes lekvár (sárga barack/narancs..)
  • ·         10 g mazsola (opcionális)
  • ·         1 csepp narancs olaj (opcionális)

Amikor büszke vagyok rájuk:)


Alma töltelék:

  • ·         2-3 db almát megpucolok, lereszelek és serpenyőben megdinsztelem pár perc alatt. Ízlés szerint teszek bele fahéjat, vaníliát, szegfűszeget, ki mit szeret. Én külön nem teszek bele édesítést, mert az alma önmagában is édes. Miután kihűlt, már használható is.

Máig nem tudjuk Andié miért lett barna.:) A háttérben látható a többi.


Gesztenye töltelék:

  • ·         125 g natúr gesztenye massza
  • ·     annyi kókusz tejszín vagy bármilyen magtej, hogy nagyon sűrű krém állaga legyen
  • ·         ízlés szerint eritrit/xillit/stevia
  • ·         ízlés szerinti mennyiségben mazsola (opcionális), aki szereti beáztathatja rumba vagy amarettóba
  • Villával vagy turmix géppel addig pürésítem, amíg elnyeri a nagyon sűrű állagot. Érdemes a folyadékot apránként hozzá adni, nehogy túlhígítsuk. Ha mégis megtörtént, 1 kk. útifűmaghéj liszttel vagy konjac liszttel mindig megmenthető. Ha ilyesmit kell bele tenni, akkor várjatok amíg megszívják magukat nedvességgel ( nem azonnal sűrűsödik) nehogy beton legyen..:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése