Hozzávalók. kb. 250 g kész termék
- · 1 tojás sárgája
- · 40 g puha kókusz zsír/vaj, ha valakinek belefér (legfinomabb sertés zsírral!)
- · 64 g méz
- · 25 g por eritrit/xillit
- · 1 ek. mézeskalács fűszerkeverék vagy fahéj, szegfűszeg, szegfűbors
- · csipet só
- · ½ kk. szódabikarbóna+1 tk. citromlé/alma ecet
- · 20 g lenmag liszt
- · 20 g szezám mag liszt
- · 15 g gesztenye liszt
- · 20 g mandula liszt
Egyszerűen
összegyúrom a hozzávalókat és addig hűtőbe teszem, amíg megszilárdul. Ha
gyorsítani szeretném, akkor bedobom a fagyóba, csak figyelni kell rá, nehogy
jégkocka legyen belőle. Nem szoktam egy napot pihentetni a hűtőben, mert akkor
nagyon sokat kell várni, hogy nyújthatóra „olvadjon”. Egyszerűen kinyújtom fél
centi vastagra és kiszúrom tetszés szerinti figurákkal. ( Ha nagyon ragadna a kiszúróhoz, tápióka vagy nyílgyökér lisztbe mártom szaggatás előtt)
Kedvem szerint magvakkal, bogyókkal díszítem. 180 fokon 10-12 perc alatt megsütöm alsó-felső sütéssel. Megvárom míg kihűl, mert amíg meleg, széteshet.
Ha igazán olyan ízre vágyódnátok, mint, amit nagyanyáink készítettek, akkor próbáljátok ki mangalica vagy sertés zsírral. Abban az időben bizony nem használtak margarint és be kell látnom ismét, hogy a "vissza a gyökerekhez" jó irány.
Zsírral dolgozni mindig nehezebb a paleós sütiknél, de ne ijedjetek meg. Trükköm a következő:
A begyúrt masszát két folpack között fél centisre szétterítem egyszerűen a kezemmel. Így laposan egy tálcán bedobom a fagyóba és amikor már kemény, kiveszem és gyorsan kiszaggatom. A kezem melegétől gyorsan ragadós lesz de, amíg az első adag sül, a maradék masszánál ismét bevetem a fagyós trükköt.:) Az íze és állaga kárpótolja a kis bíbelődést!:))
Kedvem szerint magvakkal, bogyókkal díszítem. 180 fokon 10-12 perc alatt megsütöm alsó-felső sütéssel. Megvárom míg kihűl, mert amíg meleg, széteshet.
Ha igazán olyan ízre vágyódnátok, mint, amit nagyanyáink készítettek, akkor próbáljátok ki mangalica vagy sertés zsírral. Abban az időben bizony nem használtak margarint és be kell látnom ismét, hogy a "vissza a gyökerekhez" jó irány.
Zsírral dolgozni mindig nehezebb a paleós sütiknél, de ne ijedjetek meg. Trükköm a következő:
A begyúrt masszát két folpack között fél centisre szétterítem egyszerűen a kezemmel. Így laposan egy tálcán bedobom a fagyóba és amikor már kemény, kiveszem és gyorsan kiszaggatom. A kezem melegétől gyorsan ragadós lesz de, amíg az első adag sül, a maradék masszánál ismét bevetem a fagyós trükköt.:) Az íze és állaga kárpótolja a kis bíbelődést!:))
Ildi alkotásában |
Andika kalácskái |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése