2015. augusztus 26., szerda

Mustáros-májas csirkemel kelbimbóval


Ritkán kapni friss kelbimbót, de ha egyszer sikerül rátalálnotok egy piacon, sose habozzatok megvenni. Mint minden zöldségnél itt is igaz, hogy a friss verhetetlen.
Többször felteszik nekem a kérdést, hogy én tényleg úgy tálalok magamnak, ahogy a blogon látható a képeken? A válaszom: Igen.:)
Az evés igenis a szemünkkel kezdődik, éppen ezért nem mindegy, hogy milyen vizuális élménnyel ülünk le az asztalhoz. Amikor csak tehetem, nem sajnálom rá az időt, mint ahogy arra sem, hogy nyugodt körülmények között egyek.


Hozzávalók: 2 főre
  •  40 dkg csirke máj és mell csíkok vegyesen
  • mangalica/liba zsír
  • 2 babér levél
  • só, bors, méz vagy eritrit ízlés szerint 
  • 1-2 ek. dijoni mustár
  • 16-18 db pici kelbimbó
  • 4-6 db pici paradicsom
  • zöld saláta  (nekem most fodros salátám volt itthon)


Amikor májat készítek sosem használok olíva olajat. Sertés, mangalica, kacsa vagy liba zsírral sokkal finomabb.
A zsírt felhevítem és hirtelen megpirítom benne a májat a mell csíkokkal, pont annyira hogy picit pirosak legyenek. Rádobálom a babér levelet, sót, borsot, mustárt és lefedem. Hagyom a fedő alatt 10 perc alatt megpuhulni és az ízeket összeérni. Amikor puha, leveszem a fedőt, kóstolok egyet és ha nagyon savanyú, teszek bele 1 kk. eritritet. Akinek belefér az étrendjébe használhat mézet is.
A fedő alatt lesz egy pici leve, de ezt hagyom elpárologni, így be is sűrűsödik magától, nem igényel mást. Tálalás előtt kidobom a babér leveleket, és már teszem is a tányér egyik végébe. A kelbimbót és a paradicsomot ugyanebben a serpenyőben készítem el, így kevesebbet kell majd mosogatni.:)
Egy evőkanál zsíron átpirítom a a zöld kis gömböket, majd  1 evőkanál vízzel,fedő alatt párolom 5 percig,, és már szedem is a húsok mellé. A paradicsomokat félbe vágom és a serpenyőben maradt zsíron 1-1 perc alatt megsütöm mindkét oldalát. Ez a két perc pont elég arra, hogy a salátát összetépkedjem, a hús mellé tegyem és lefújjam balzsam ecettel vagy citromlével. Végül a  paradicsomokat is elhelyezem a tányérokon és Jó étvágyat kívánok! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése