2016. július 21., csütörtök

Tökös citrom torta :)

Izgalmas már az elnevezés is, nem gondoljátok?!:)
Drága nagyszüleim kertjéből kaptam egy csodálatos és hatalmas fehér tököt, amit bizony okosan kellett feldolgoznom. Amikor ilyen szuper, bio finomság kerül a birtokomba, igyekszem sokféle ételt készíteni belőle.
Készítettem édeset és sósat és egyik finomabb lett, min a másik.
Ezt a tortát ráadásul még sütni sem kellett.:)

Hozzávalók az alaphoz: 16 centis torta formához
  • 40 g földimandula őrlemény
  • 30 g puha kókusz zsír (nyáron szerencsére ez adott)
  • 2 ek. kakaó
  • A hozzávalókat egyszerűen összekeverem és a  fóliával kibélelt torta forma aljára nyomkodom. Hűtőbe teszem és hagyom megkeményedni. 

Hozzávalók a krémhez: kb.1/2 liter lesz
  • 400 g fehér tök vagy cukkini fehérbelseje
  • 1/2 dl víz
  • 80 g kókusz tejszín
  • 60 g friss citromlé
  • 60 g zselatin (kollagén)
  • 50 g eritrit vagy 30 g méz
  • 20 g kókusz zsír
  • csipet só
  • csipet vanília
  • pár csepp citrom olaj
A tököt felaprítom és fedő alatt a vízzel megpárolom. (Thermomix 5 mp/5-ös aprítás, majd 15 p/90 fok/2-es). Amikor ez kész egy turmixba átöntöm és a többi hozzávalóval krémesre turmixolom.
Thermomixben 1 p/10-es fokozaton krémesítem) 
Fontos, hogy ne hagyjuk kihűlni, mert a jó minőségű zselatinnak melegre van szüksége az olvadáshoz.
Azonban mielőtt ráönteném a torta alapra,  hagyom langyosra hűlni, hogy ne olvassza meg.
Amikor már éppen csak langyos, nyakon öntöm az alapot és hűtőbe teszem, amíg teljesen megszilárdul.
Gyönyörűen szeletelhető, harapni való finomság lesz a végeredmény.:)
Citrom és kollagén imádók tessék kipróbálni!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése