2016. február 11., csütörtök

Házi sonka


Szeretek magam készíteni mindent, és ez alól a sonka sem kivétel. Érdekesség, hogy ezt még a cicánk is megeszi, pedig ő kényes az ilyesmire. Ő egy élő teszter, mert a bolti sonkákat nem hajlandó megkóstolni még az elvileg minden menteset sem.
A világhálón számtalan recept kering de tulajdonképpen mindnek ugyanaz az alapja. Csupán az ízvilág és a kreativitás szab határt a változatoknak.
Most megosztom veletek az alap receptet, amit aztán kedvetekre kombinálhattok.


Hozzávalók:
  • 500 g nyers csirke mell filé turmixban felaprítva
  • 1/2 ek. Himalaya só
  • késhegynyi fehér bors
Imádott Thermomixemben szinte egynemű húskrém készíthető a nyers húsból is. 
A megsózott, borsozott húspépet alufóliára teszem és hengerformára csomagolom, úgy mint a szaloncukrot. A végeit megtekerem és tepsibe rakom. Szabadon választott, hogy milyen vaskos legyen a henger, ki mekkora szeleteket szeretne majd a szendvicsén látni. :)
Figyelem! Sütés előtt mindenképpen szurkáljátok meg , hogy a húsban lévő víz kifolyhasson. Minél jobb a hús minősége annál kevesebb lesz a víz a tepsiben.
240 fokon 30-40 perc alatt elkészül, természetesen a vastagságán is múlik. 
Mivel ez most csirkemell, igazán száraz csirkemell sonkát kaptam.
Bármilyen húsból készíthető így sonka, akár zöld fűszerekkel, fokhagymával, piros paprikával. Aki ehet sajtot, annak szabad a gazda.:)
Természetesen ha csirke/pulyka comb vagy karaj az alapanyag, a sütési idő is növekszik. 
Garantáltan tartósítószer mentes. Aki szerencsés és megbízható házi állatok húsához jut, duplán jól jár, mert akkor nagyobb eséllyel antibiotikum mentes is. Jó étvágyat hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése