2016. január 25., hétfő

Almás pite földi mandulából

Néhány hete egy vasárnapi családi ebédhez készítettem imádott családomnak, és még én is meglepődtem, hogy sikere volt. A párom szerint madár eledelre hasonlít az alja. :)))
A bátyám, sógornőm és az anyukám szerette. Szerintük kekszesnek tűnt a tészta.
A férjemnek abban tökéletesen igaza van, hogy nagyon natúr az ízvilága ha csak a tésztát kóstoljuk, így ő leette a tojáshabos almát, én meg a madár eleséget. :)
Egy szónak is száz a vége, a földi mandulának valóban van egy jellegzetes íze és állaga. Picit száraz és porhanyós. aki idegenkedik tőle vagy esetleg nem kedveli, próbálja ki hagyományos darált mandulával, úgy is nagyon finom.


Hozzávalók a tésztához:
  • 150 g földimandula őrlemény (le is lehet darálni, úgy nem lesz olyan darabos)
  • 30 g bambusz rost liszt
  • 20 g kókusz liszt
  • 80 g kókusz zsír
 Összegyúrok mindent, pite formába (26 centis) nyomkodom és 180 fokon 12 perc alatt elősütöm. Hűvösre teszem hűlni, amíg elkészítem a krémet és az almát.

Krém: lassú tűzön pudingot főzök a hozzávalókból
  • 1.5 dl kókusz tejszín
  • 3 tojás sárgája
  • 50 g eritrit
  • késhegynyi vanília
  • 1 kk. fahéj 
3 db közepes almát megpucolok és lereszelek.
Az elősütött tésztára öntöm a krémet, ráhalmozom az almát és 180 fokon 20 percig sütöm. Az alma eleinte soknak tűnik, de ígérem össze fog esni és ennyi kell rá, hogy szaftos legyen. A sülés utolsó percében egy tojás fehérjét, egy csipet sóval és 1 ek. mézzel kemény habbá verek majd rásimítom a pitére és további 10 percig sütöm légkeveréssel. Aki sok habbal szereti, akár 2-3 tojás fehérjét is felverhet hozzá, hiszen úgyis össze esik picit. Az enyémen szinte alig látszik az egy tojás.
Ritkán használok mézet és akkor is csak mértékkel, de itt fontos, hogy karamellizálódjon a hab, és ennyi senkinek sem árt. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése