2015. november 15., vasárnap

Citrom krémes rolád



A vasárnapi családi ebédhez készítettem anyukámnak,mert ő az aki minden citromos dolgot szeret, minden mennyiségben.:)  Tőle tanultam mindent a sütésről még kislány koromban, így néha szeretem levenni a válláról a sütést, ha ő készíti az ebédet. A piskóta is az ő eredetije paleósítva.:)


Piskóta:
  • 6 tojás szétválasztva
  • 2 ek. víz
  • 8 ek. eritrit
  • 5 ek. mandula liszt
  • 3 ek. nyílgyökér liszt
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 kk. citromlé 
  • 1 csepp vanília esszencia
  • csipet só
A tojások sárgáját a vízzel és az eritrittel habosra keverem, majd hozzáadom a szódabikarbónát, citrom levet és a vaníliát. A kétféle lisztet összeszitálom, hogy biztosan ne legyen csomós. A fehérjéket a sóval kemény habbá verem és óvatosan összeforgatom a sárga habbal. Végül óriás mozdulatokkal összeforgatom a szitált lisztekkel. Fontos az óvatosság, hogy a hab ne essen össze.
A sütőm saját tepsijébe (ami jó nagy), sütőpapíron elsimítom a masszát és 180 fokon 12 perc alatt megsütöm. Amikor kész néhány percig hagyom hűlni, majd ráterítek egy tiszta, száraz konyharuhát és papírral az alján feltekerem. Így hagyom teljesen kihűlni, és közben elkészítem a krémet.



Citrom krém:
  • 200 ml kókusz tejszín (Cocomas)
  • 3 ek. eritrit
  • 1/2 citrom leve
  • 2 csepp citrom olaj
  • 1 tk. konjac liszt
 A tejszínt az eritrittel habosra keverem, amíg  be nem sűrűsödik. Végül hozzá adom a többi összetevőt is, keverem még egy percig, majd hűtőbe teszem. Fél óra alatt eléri a kívánt sűrűséget.

Amikor a piskóta kihűlt, óvatosan lehúzom róla a papírt és megtöltöm a finom krémmel. Szorosan feltekerem és olvasztott csokival beborítom. Cukormentes, aszalt, vörös áfonyával díszítem a tekercs gerincét. Egy óra pihenés a hűtőben és tökéletesen szeletelhető.
A családom nem minden esetben nyitott a paleolit ízekre, de ez most még a bátyámnak is ízlett. Az unoka húgom is citrom rajongó, így nála is sikert aratott.:)



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése