2015. október 25., vasárnap

Nudli és gombóc



Mivel tartom magam a szezonális zöldségekhez, gyümölcsökhöz, gondolom nem lep meg senkit, hogy már megint tökkel készült finomságot készítettem. Az eredeti ötlet nem tőlem ered, de így lett Timisre változtatva.
Fantasztikus, tojás mentes tésztájából szilvás gombóc is nagyon jó lett.

Hozzávalók:
  • 300 g patiszon/tök/ cukkini megtisztítva 
  • 2 csapott ek. útifűmaghéj liszt
  • 2 csapott ek. kókusz liszt
  • 30 g mandula liszt
  • 100 g nyílgyökér liszt (+ a nyújtáshoz)
  • 1 ek. citromlé+ csipet szódabikarbóna
  • 30 g puha kókusz zsír
  • 6 ek. földimandula őrlemény serpenyőben szárazon megpirítva. 
  • 1 dl kókusz tejszín 1 tk.konjak liszttel felverve a tetejére
  • Por eritrit vagy házi, cukor mentes lekvár
A tökfélét max. fél deci vízzel megpárolom, majd pürésítem a citromlével, szódabikarbónával és a zsírral. A többi hozzávalót is beledolgozom és hagyom pihenni 5-10 percig.  Lisztezett deszkán ujjnyi vastag csíkokat sodrok belőle és 3-4 centis darabokra vágom. Forrásban lévő, sós vízben megfőzöm, ugyanúgy mint a hagyományosnál. Amikor feljön a víz felszínére, már kész is. Szűrős kanállal kiszedem és olvasztott kókusz zsírba majd a a pirított földimandulába forgatom.
A földi mandula pirításnál ügyelni kell, mert hírtelen meg tud égni, ezért érdemes folyamatosan kevergetni.
Lehet variálni és mákba vagy dióba forgatni.:)





A gombócoknál ugyanúgy járok el, mint amikor kókusz golyót töltök. A tésztából gombócokat formázok és kedvem szerint gyümölcsöt nyomok a közepébe. Fontos, hogy a tészta teljesen betakarja a tölteléket. Most aszalt szilvát és nyers almát használtam. Az alma pont jó lett a belsejében, én így szeretem, nem is nyers és nem is főtt.:) Legközelebb kipróbálom egy kocka csokival a közepén. Hmmmmm!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése