2016. január 27., szerda

Paleo liszt keverékek


Többen érdeklődtetek, hogy mi a véleményem a kész paleo liszt keverékekről.Erről írok most néhány gondolatot nektek.

Rengeteget változott az elmúlt 2-3 évben a magyar paleolit paletta. Sok mindent "beleférőnek" kiáltottak ki, amit ha jobban megvizsgálunk, felmerülhet a kérdőjel.
Különbséget kell tennünk a glutén mentes és az alacsony szénhidrát tartalmú alapanyagok és lisztek között. Továbbá az sem mindegy, hogy csupán a glutén mentesség vagy tényleg a paleolit szemlélet fontos, mert a kettő nem feltétlenül azonos.

Érdemes tudni azt is, hogy minden olyan termék, amiben több összetevő is van (pl. lisztkeverékek) hogyan is épül fel. A felsorolást mindig azzal az összetevővel kezdik, amiből a legtöbb található benne és így folytatódik csökkenő sorrendben. 

A manapság egyik ilyen, legnépszerűbb összetevő a tápióka liszt. Más néven Cassava, Gari, Manióka. Senkit se tévesszen meg a többféle becézgetés, egy és ugyanazon termékről beszélünk. Formai eltérések lehetnek, hogy por vagy dara vagy esetleg gyöngy formában árulják.
Nyugat-Afrika kedvelt mindennapi eledele. Kiváló tulajdonsága, hogy sok vizet vesz fel és a többszörösére dagad. 
A másik ehhez hasonló liszt, a nyílgyökér. Egyik sem sorolható a gabonák közé és mindkettő glutén-,szaponin- és lektin mentes. Ezek alapján joggal mondhatjuk, hogy paleo.
Aki azonban fogyási céllal kezd paleolit módon étkezni, annak mindenképpen javaslom, hogy a paleo lisztek szénhidrát tartalmát is tegye nagyító alá. 

A tápióka és a nyílgyökér tulajdonképpen 100% szénhidrát.Fehérjét, rostot, zsírt nem tartalmaz. Mint minden keményítőből cukor=glükóz lesz, amiről mindenki tudja, hogy gyorsan felszívódó szénhidrát. Vagyis komoly munkára készteti a hasnyálmirigyet. Természetesen a felszívódást mindig befolyásolja, hogy mivel párosítjuk az adott szénhidrátot. Ettől függetlenül érdemes elgondolkodni rajta.

Én is használok időnként nyílgyökér lisztet, de nem ez az alapja a táplálkozásomnak. Ne felejtsétek el azt sem, hogy edzőként és megszállott sport emberként, én rengeteget sportolok, így a vércukor szintem stabil és jobban tolerálom a kilengéseket. 

Joggal merül fel a kérdés, hogy akkor miért ilyen népszerűek ezek a lisztek? 
A válaszom nem fog tetszeni. Mert olcsó! El is érkeztem a véleményemhez. :(

Itthon példátlan népszerűségnek (a többi országhoz képest) örvend a paleolit életmód, ezért egyértelmű, hogy minden üzleti hullámot meglovagolnak ezzel kapcsolatban.:) 
Nem is ezzel van a gond, hiszen a segítő szándék, hogy megkönnyítse a felhasználók életét, az információ áradat mindig hasznos. 

Személyes véleményem mégis az, hogy aki gyógyulni szeretne, annak mindenképpen azt javaslom, hogy ne csinálgassa, paleózgasson, hanem vegye komolyan az életmód váltást. Aki minden nap kenyeret, péksütiket, süteményeket szeretne továbbra is enni (még akkor is ha paleolit), az nem gondolja komolyan a változtatást. 
Tudom ezek kemény szavak, de edzői és életmód tanácsadói tapasztalataim mondatják velem a szigorú kritikát. Naponta "vívom" ezeket a szópárbajokat a klienseimmel ugyanúgy a sportról , mint a táplálkozásról.

Néha jól esik egy kis finomság de fontos a mértékletesség! 
Ettől függetlenül senkinek se legyen bűntudata, ha a fent említett keményítőből készült terméket eszik, hiszen az ételekhez társított energia is nagyon fontos. Amit már megettünk, az ott is marad és úgy gondoljunk rá, hogy ez bizony a javunkat szolgálja. Pl. egy egész rúd beiglibe 10 g nyílgyökér liszt, nevezhető büntetlennek. :)
 
Visszakanyarodva a lisztkeverékekhez, döntsön mindenki belátása szerint, de nézze meg, hogy miből készíti az ételeit és néha érdemes utána olvasni.
Ennek ellenére találkoztam már én is szuper keverékekkel. Egy dolgot sajnálok csak, hogy %-os arányban nincs egyiken sem feltüntetve a lisztek mennyisége. Így könnyebb lenne a döntés. Ezért ha a tápióka áll az első helyen ,én személy szerint nem veszem meg. Szeretem én eldönteni, hogy miből mennyit teszek az ételeimbe. :)

Ez talán egy jó javaslat a gyártóknak, hogy az olyan kritikus és elemző embereket is fogyasztóvá tegyék, mint én és még sokan mások.
 
Hasonló remek írást olvashattok a témában Pocak Panna blogján is. Nála olvashattok még egy érdekes összefoglalót a rezisztens keményítőkről is.

Aki kíváncsi az "én paleó filozófiámra", a hajókonyhán talál pár cikket róla.
Azért ne kenődjön el senki, a paleo jó dolog de olyan mint a sport. Ha jól csináljátok az eredmény látványos és gyors lesz, ha nem... lassabb.
Gyógyult EX-PCOS és sport emberként tudom miről beszélek. :) Aki teheti, rövidítse le ezt az utat és éljen boldogan, egészségesen. :)
 
Továbbra is süssetek-főzzetek finomságokat lelkesen és egyetek jókat!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése