Amíg a piacon is kapható a fehér tök, addig kell kihasználni a
lehetőségét, hogy mindenféle finomat készítsünk belőle. Szerintem az egyik
legjobb alapanyag, amit csak el lehet képzelni. Annyira semleges, hogy szinte
bármi készíthető belőle. Korábban is rengeteg édeset és sósat alkottam már.
Legutóbb is a tök karikákból varázsolt vicces és finom
ételeket osztottam meg belőle és most sem tétlenkedtem. Nagyszüleimre
emlékeztet a rántott tök/patiszon íze és ezt próbáltam paleósan előállítani.
Korábban csináltam úgy, hogy egyszerűen lesóztam a tököt, megvártam, hogy picit
levet eresszen és mindenféle tojáskodás nélkül beleforgattam kókusz lisztbe, majd
zsíron megsütöttem. Így is nagyon finom.
Most azonban a bundás kenyérből kiindulva készítettem rá
bundát.
Hozzávalók: kb. 10 karikára elég ez a mennyiség
- 2 tojás fehérje
- 1 egész tojás
- 15 g kókusz liszt
- 5-10 g útifűmaghéj liszt
- só, bors
A tököt felkarikázom és kivágom a magját. Megsózom és hagyom
állni, amíg a tojásokat összekeverem a többi hozzávalóval. Az útifűmaghéj liszt mennyisége azért nem
pontos, mert én először mindig kevéssel kezdem, és megvárom mennyire szívja meg
magát. Mivel tepsiben készítem, nem baj
ha folyósabb, de aki a masszívabban kedveli, készítse úgy. Én most kb. 8g-ot
használtam és így könnyen rákenhető lett a tökre.
A tököcskéket egymás mellé fektetem egy sütőpapíros tepsibe
és szépen elosztom rajtuk a masszát. Néhány karikára még szórtam földi mandula
őrleményt is.
180 fokos sütőben, légkeveréssel 13-15 perc alatt elkészülnek. Én imádom ha
picit megpirul, ezért 0.5-1 percre még rákapcsoltam a felső grillt.:)
Én sült hússal és zöld salátával ebédeltem, de vendég várónak is szuper csak úgy magában is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése