2025. május 7., szerda

Ezer arcú zabpehely keksz

 


Ismét egy örök kedvencemet írom le nektek, mert hihetetlenül finom és össze-vissza variálható. Reggeliző keksznek kávé mellé fantasztikus.

Mindennél jobban szeretem az egyszerűséget és ez igaz a finomságokra is. A kekszek igazi mentő övek a rohanós napokon, hiszen bárhová magammal vihetem egy dobozkában, és biztos lehetek abban, hogy 3-4 keksz csillapítja a tápanyag hiányomat... No meg simogatja a lelkemet. :)

Amikor azt mondom megad minden tápanyagot, amire szükségem van, komolyan gondoltam. Fehérje, szénhidrát, jó zsírok/olajok, ásványi anyagok, vitaminok. Bizony ez a keksz mindent bőségesen tartalmaz.

Alap recept (amit természetesen kedvünk szerint variálhatunk) 16 db kekszhez
  • 1 tojás 
  • 100 g gluténmentes zabpehely
  • 30 g kókuszvirág cukor
  • 30 g kókusz reszelék
  • 30 g darált dió
  • 20 g darált mandula
  • 10 g puffasztott quinoa vagy puffasztott amarant
  • 10 g chia mag
  • 1/2 k.kanál őrölt fahéj
  • csipet vanília és só
  • 1/2 k.kanál szódabikarbóna+1 t.kanál citromlé vagy ecet (a citromlevet közvetlenül a szódabikarbónára öntöm, így biztosan felhabzik)
  • 70 g apróra vágott aszalt gyümölcsök (aszalt szilva, aszalt barack, goji bogyó stb...)
  • 60 g puha vagy olvasztott kókusz zsír

Semmi külön méregetés, én mindent beledobálok egy tálba és villával, majd kézzel összegyúrom.

Ha nagyon lágy volt a kókusz zsír, akkor bedobom a hűtőbe pár percre, hogy megdermedjen picit. Így könnyebben formázható lesz. Ne felejtsük a frigóban mert ha betonra hűl, várhatunk vele, amíg visszaenged. :) Egyébként a kezünk melegétől ez hamar bekövetkezik.




Enyhén nedves kézzel kb. 16 egyforma golyót formázok, majd picit ügyeskedve hogy a széle ne morzsolódjon le, korongokat lapítok belőlük. Pont egy tepsiben elférnek 4x4 sorban.

Előmelegített sütőben, 175 fokon, aló-felső sütéssel 10 perc alatt megsülnek! Egy perccel sem tovább, mert megégnek.

Én már melegen sem tudok neki ellenállni, ilyenkor még picit puha. Miután kihűlt, isteni ropogós keksz lesz belőle. :)



Variáció ötletek:

  • A diót/ mandulát helyettesíthetjük bármilyen olajos maggal Pl: pisztácia, kesudió, para dió, pekán dió, makadám dió, tökmag. Napraforgó is szóba jöhet. Természetesen legyünk tisztában mindegyik esetleges allergén hatásával. A mák is szuper lehet a kekszbe, de a darált mák másképpen viselkedik és kesernyésebb is, ezért kóstolni kell a masszát, nehogy csalódás legyen miután kisült. :)
  • Aki szereti a lenmagot, szezámmagot, kendermagot próbálja ki őket akár keverve is. Érdemes tudni, hogy a kendermag messze a legmagasabb növényi fehérje forrásunk! Hasonló szuper fehérje forrás a tökmag is.
  • A lenmagot és a kendermagot érdemes töret formában vásárolni, így a megemésztése is könnyebb lesz.
  • Ha azt mondom aszalvány, akkor tényleg mindenre gondolok, amit aszalni lehet. Én a cukormentes verziókat szeretem. Nagy kedvencem a natúr aszalt gyömbér, Isteni kekszbe ha valaki szereti a csípősségét.
  • Fűszerezésnél szintén csak az egyéni ízlés legyen a határ.

Felsorolok párat, amiket imádok:

  • Mézeskalács fűszerkeverék (fahéj, szegfűszeg,szerecsendió)
  • Kardamon, 
  • Narancs, mandarin, citrom, levendula, citromfű ehető olajok.

Extrák:

  • Én szoktam még 80%-os étcsokit apróra felkockázni és belegyúrni a masszába.
  • Liofílizált (fagyasztva szárított) eper, málna, mangó, banán összetörve a tenyeremmel apróra szintén mehet a masszába. Csodás színt és aromát adhat a kekszeknek. Összetört kókusz chipszet is szoktam bele tenni.
  • És nem utolsó sorban aki szereti a csokis kekszeket, bártan keverhet a masszába nyers kakaó port. Ne túl sokat, max.1 evőkanállal mert nagyon száríthatja az alap masszát és nehezebb lesz formázni. Ha pedig extra csokisat szeretnénk a kész, kihűlt kekszeket olvasztott csokiba lehet mártani és díszíteni egy szem magocskával (piszti, kesu, goji stb...)
  • Kísérletezzetek bátran de ne felejtsétek el, a kevesebb néha több. Egyszerre mindent nem tudunk bele tenni. :)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése