2025. május 15., csütörtök

Szárított paradicsomos sós zabkeksz

 

 

Egy kedves barátom, aki megkóstolta az édes zabkekszemet, felvetette, hogy jó jó de reggelire ő szívesebben eszik sósat. Nekem se kellett több, kihívás feladva, meg kellett alkotnom egy sós változatot. Aki ismer tudja mennyire lázba tud hozni egy étellel vagy sporttal kapcsolatos kihívás. :) Ezúton is köszönöm Gabi! :)





Alap recept (amit természetesen kedvünk szerint variálhatunk) 16 db kekszhez
  • 3 tojás 
  • 200 g gluténmentes zabpehely
  • 1 tk só
  • őrölt kömény és bors ízlés szerint ( én megkóstolom mindig a kész masszát)
  • 60 g tökmag
  • 10 g puffasztott quinoa 
  • 10 g puffasztott amarant
  • 30 g chia mag
  • 20g lenmag töret  (ez lehet szezám töret vagy kendermag töret is)
  • 50 g apróra reszelt répa
  • 70 g apróra vágott szárított paradicsom
  • 70 g reszelt parmezán
  • 120 g puha vagy olvasztott kókusz zsír

Semmi külön méregetés, én mindent beledobálok egy tálba és villával, majd kézzel összegyúrom.

Ha nagyon lágy volt a kókusz zsír, akkor bedobom a hűtőbe pár percre, hogy megdermedjen picit. Így könnyebben formázható lesz. Ne felejtsük a frigóban mert ha betonra hűl, várhatunk vele, amíg visszaenged. :) Egyébként a kezünk melegétől ez hamar bekövetkezik.

Enyhén nedves kézzel kb. 16 egyforma golyót formázok, majd picit ügyeskedve hogy a széle ne morzsolódjon le, korongokat lapítok belőlük. Pont egy tepsiben elférnek 4x4 sorban.

Előmelegített sütőben, 175 fokon, aló-felső sütéssel 10 perc alatt megsülnek! Egy perccel sem tovább, mert megégnek.

Én már melegen sem tudok neki ellenállni, ilyenkor még picit puha. Miután kihűlt, isteni ropogós keksz lesz belőle. :)

Szeretem reggelire a kávé mellé, de saláta mellé is ebédre. 

Ha krémes, valódi juh túróval megkenem őket, és friss bazsalikomot teszek rá, majd 1-2 karika uborkát, mindenkit elvarázsolok vele. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése