A magyaros ételek mindig is a kedvenceim voltak, hiszen rengeteg időt töltöttem vidéken. Mindent szeretek, amit a nagymamám, anyukám készít. Igaz a mi családunk húsleves párti de mivel én imádom a savanyú káposztás ételeket, így most ez került terítékre.
Hozzávalók:
- 1 fej hagyma aprítva (Thermomix 5 mp/ 5-ös fokozat)
- só
- 2 ek. kacsa zsír (Thermomix 3 p/90 fok/ 1-es fokozat)
- A fenti három összetevőt megdinsztelem.
- Felöntöm 1.5 liter vízzel és hozzá adok:
- 150 g kockákra vágott füstölt tarját
- 100 g karikákra vágott füstölt kolbászt
- 200 g aprított savanyú káposzta (Thermomix-el még a hagyma előtt elaprítom 5 mp/ 4-es fokozaton és félreteszem)
- 6 babér levelet
- őrölt borsot ízlés szerint
- 1/2 kk. őrölt köményt
Kb.30 perc alatt megfőzöm a levesemet (Thermomixben 20p/110 fok/visszaforgató funkció). Utólag még mindenki ízesítheti kedve szerint. Néha teszek bele szalonnát is, de most kivételesen nem volt itthon.
A hagyományos korhelyben van még tejföl, liszt és piros paprika krém. Én ezeket természetesen nem használom, de aki szeretné mégis sűríteni a levesét, megteheti egy kis nyílgyökér liszttel és kókusz krémmel.
Egy pici tálkában bevallom kipróbáltam a kókusz krémmel de nekem nem nyerte el a tetszésemet.
Azonban a saját készítésű kokhurtommal isteni volt. Nem keverem bele főzésnél, hanem fogyasztás előtt teszek a levesem tetejére 2 evőkanállal. A savanykás "joghurt" sokkal jobban passzol hozzá, és vele bizony paleolit-ketogén marad. :)
A színe miatt sem kell aggódni annak, aki nem használ paprikát, mert a kolbásztól szépséges lesz.
Próbáljátok ki bátran.
Akinek van Thermomixe, javaslom használja ki a leves főzés idejét, és készítsen a Varoma tálban valami finom párolt zöldséget.
Én most gombát tettem fölé, és el is készült a levessel együtt. Valódi párolt gombát szerintem csak így lehet készíteni. Imádom dijoni-hagyma szósszal leöntve, akár még hús nélkül is. Jó hír a vegáknak. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése