Talán már említettem egy korábbi bejegyzésemben, hogy
mennyire imádtam réges-régen a paprikás krumplit. Pedig alapvetően nem voltam
krumplis soha, de a püré, a rakott, a petrezselymes és a paprikás kedvenceim
voltak.
Zeller pürét sokszor készítek hasonlóan ,mint a régi krumpli
pürét vagy hasáb zellert. Egyszer csak fényt kaptam, hogy mi lenne ha paprikás
zellert készítenék, pontosan úgy, mint az eredetit. Mivel a kolbászokat ehetem
mi akadálya lenne?
Mindent ugyanúgy csináltam, mint a paprikás krumplinál, csak
zeller kockákkal. Aki még nem készített sosem, leírom én hogyan csinálom.
- 1 fej vörös hagyma
- 1-2 ek.liba/kacsa/sertés zsír vagy szalonna kockákat is lehet alá pirítani, így elég az a zsíradék.
- 1 nagy vagy 2 kisebb zeller gumó, tisztítva felkockázva
- pirosparika, só,bors ízlés szerint
- füstült kolbász karikák kedv szerinti mennyiségben
- víz
A hagymát felkockázom, és a zsiradékon megdinsztelem úgy,
mint amikor pörköltet készítek. Tulajdonképpen egy pörkölt mikor már szét
üveges a hagyma, rádobom a zeller kockákra, fűszerezem és annyi vizet öntök alá,
élig ellepje őket. Piros paprikából mindenki kedve szerinti mennyiséget tegyen.
A kolbász karikákat is hozzá adom, és ha szép piros a kolbász, akkor nem is
kell sok paprika, mert a kolbi is színezi. Fedő alatt puhára főzöm/párolom.
Végül fedő nélkül hagyom a levét picit elpárologni, de nem nagyon mert én úgy
szeretem ha szaftos.
Aki szereti és talál adalékanyag mentes virslit, tehet bele
bátran.
Nem szokásom ilyet írni, de ez tényleg teljesen olyan, mint
az eredeti. A hideg téli napokon sokszor készítem majd. Savanyú káposzta vagy
házi ecetes savanyúsággal hibátlan. :)
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése