Tavaly nyáron is készítettem már epres-rebarbarás pitét, ami akkor még egy picit más volt. A jelenlegi szokásaimhoz igazodva picit újra gondoltam.
Nagyon minimalistára sikerült, ami cseppet sem ment az íz hatás rovására.
Semmi édesítés, semmi plusz zsiradék, semmi keményítős, vagy cellulózós-rostos lisztkeverék.
Hihetetlen de így is fantasztikus lett. A friss eperben pont annyi cukor van, ami megédesíti a sütit.
Úgy gondolom maximálisan belefér a paleolitketogén étrendembe. Zsiradék egyébként van benne bőven, hiszen a kókuszreszelék önmagában is sokat tartalmaz. :)
Hozzávalók: 20x15-ös kis tepsihez
- 4 egész tojás
- 160 g zsírjára darált kókuszreszelék
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 tk. citromlé
- késhegynyi vanília
- 200 g rebarbara
- 1 marék eper
Egy széles gyümölcs kenyér formát sütőpapírral kibélelek és a sütőt előmelegítem 180 fokra.
Kezdésnek a kókuszreszeléket addig darálom, amíg zsíros massza lesz belőle. (Thermomixben: A beépített mérleg funkcióval belemérem a keverő edénybe a kókuszreszeléket és 40 mp/10-es fokozaton zsírjára darálom. A spatulával letolom az edény széléről, ami oda tapadt.) A tojásokhoz adom a többi belevalót és habverővel krémesre/habosra keverem. (Thermomixben: A darált kókuszhoz adom a tojásokat és a többi belevalót, majd 30 mp/8-as fokozaton összekeverem, és önthetem a tepsibe)
Végül a tojásos masszát alaposan kikeverem a kókusszal és már öntöm is a tepsibe.
A rebarbarát és az epret szabálytalanul elszórom a tetején és 180 fokon 40 percig sütöm. A biztonság kedvéért végzek tű próbát.
Aki fél attól, hogy nagyon natúr lesz, 2 evőkanál mézet csurgasson a tetejére, ami egy picit talán még karamellizálódik is. :) Utólag is meg lehet szórni por eritrittel vagy xillittel/steviával, ,kinek mi a kedvence, de először kóstoljátok meg így natúron.
Ki gondolná, hogy csupán két alap összetevőből ilyen finomságot lehet készíteni?!
Próbáljátok ki, nem lehet elrontani. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése