2016. június 12., vasárnap

Rebarbarás-epres pite


Tavaly nyáron is készítettem már epres-rebarbarás pitét, ami akkor még egy picit más volt. A jelenlegi szokásaimhoz igazodva picit újra gondoltam.
Nagyon minimalistára sikerült, ami cseppet sem ment az íz hatás rovására.
Semmi édesítés, semmi plusz zsiradék, semmi keményítős, vagy cellulózós-rostos lisztkeverék.
Hihetetlen de így is fantasztikus lett. A friss eperben pont annyi cukor van, ami megédesíti a sütit.
Úgy gondolom maximálisan belefér a paleolitketogén étrendembe. Zsiradék egyébként van benne bőven, hiszen a kókuszreszelék önmagában is sokat tartalmaz. :) 


Hozzávalók: 20x15-ös kis tepsihez
  • 4 egész tojás
  • 160 g zsírjára darált kókuszreszelék
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 tk. citromlé
  • késhegynyi vanília
  •  
Feltét:
  • 200 g rebarbara
  • 1 marék eper

Egy széles gyümölcs kenyér formát sütőpapírral kibélelek és a sütőt előmelegítem 180 fokra.
Kezdésnek  a kókuszreszeléket addig darálom, amíg zsíros massza lesz belőle. (Thermomixben: A beépített mérleg funkcióval belemérem a keverő edénybe a kókuszreszeléket és  40 mp/10-es fokozaton zsírjára darálom. A spatulával letolom az edény széléről, ami oda tapadt.) A tojásokhoz adom a többi belevalót és habverővel krémesre/habosra keverem. (Thermomixben: A darált kókuszhoz adom a tojásokat és a többi belevalót, majd 30 mp/8-as fokozaton összekeverem, és önthetem a tepsibe)
Végül a tojásos masszát alaposan kikeverem a kókusszal és már öntöm is a tepsibe.
A rebarbarát és az epret szabálytalanul elszórom a tetején és 180 fokon 40 percig sütöm. A biztonság kedvéért végzek tű próbát.
Aki fél attól, hogy nagyon natúr lesz, 2 evőkanál mézet csurgasson a tetejére, ami egy picit talán még karamellizálódik is. :) Utólag is meg lehet szórni por eritrittel vagy xillittel/steviával, ,kinek mi a kedvence, de először kóstoljátok meg így natúron.
Ki gondolná, hogy csupán két alap összetevőből ilyen finomságot lehet készíteni?! 
Próbáljátok ki, nem lehet elrontani. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése