2015. augusztus 30., vasárnap

Paleo-vegán (pagán) torta



Drága barátnőm születésnapjára készítettem a hétvégén egy sütés mentes finomságot. A hőség kihozza belőlem a kreativitást, csak ne kelljen a sütőt bekapcsolni.:) A barátnőm eszik zabpelyhet, így neki most egy kompromisszumos tortát készítettem. Aki nagyon szigorú étrendet tart, annak javaslom, hogy a zabpelyhet helyettesítse földi mandula őrleménnyel. Tojásmentes diétába is beilleszthető.


Hozzávalók: 16 cm-s torta formához
1.réteg:
  • 150 g apró szemű, lágy zabpelyhet 4 ek. kókusz zsíron serpenyőben megpirítom 
  • 50 g xillites csoki pasztillát ( vagy 2 ek. kakaó+1 ek. xillit ) 1 ek. kókusz zsírral összeolvasztom. Beleforgatom a pirított zabpehelybe, majd a fóliával kibélelt forma aljába nyomkodom.

2.réteg:
  • 300 g datolyát 0,5 dl langyos vízzel felöntöm és turmixban pépesre aprítom. 
  • 50 g darált dióval, pár csepp narancs olajjal és 1 kk. konjac liszttel tovább turmixolom, amíg egynemű nem lesz. Nem baj ha a dió darabos picit. Rányomkodom az első réteg tetejére és elsimítom.

3. réteg
  • 140-150 g nedves kókusz húst (kókusztej készítés után megmaradt , így adta magát, hogy felhasználjam)
  • 2 dl habosra kikevert kókusz tejszínnel és 1kk. konjac liszttel jól elkeverem és gyorsan rásimítom a 2.réteg tetejére. A forma alját ezután picit odacsapkodom a pulthoz, hogy elrendeződjenek a masszák. 
  • A tetejére csokit olvasztok és tetszés szerint gyümölccsel díszítem, de gyümi nélkül is finom. Nekem most mosoly fej ihletem támadt.:)


Néhány órát hűtőben hagyom összeállni. Aki gyorsítani szeretné a folyamatot, fagyasztóba is teheti, de figyeljen rá, nehogy lefagyassza.:)
Jól szeletelhető, hozzáadott édesítő mentes, mégis édes finomság lett a végeredmény. 
Még a keresztlányomnak is ízlett, aki 2 éves és nem a süti evésről híres.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése